Des de l’antiguitat, els bolets han estat considerades com el “aliment dels déus”. Els faraons de l’antic Egipte creien que tenien poders màgics, mentre que els xinesos les feien servir per les seves propietats saludables.

En els contraforts dels Pirineus a la regió de Catalunya, el paisatge és bonic i el clima és perfecte per a la proliferació dels bolets . A la tardor, la regió embogeix pels bolets comestibles, celebrant dos rituals bessons: la recol·lecció i el consum dels bolets.

La paraula bolet s’aplica generalment als bolets comestibles, però dels milers d’espècies que hi ha al món, només una petita proporció d’elles és comestible. En recollir bolets, vés amb compte: l’aparença pot ser enganyosa. Algunes varietats són verinoses, per això s’aconsella anar “de cacera” acompanyat per un expert.

Moltes i bones propietats

A més de delicioses, els bolets són una bona font de riboflavina, niacina, àcid fòlic i àcid pantotènic. També contenen fibra, són baixes en greixos i sense colesterol; els bolets contenen més proteïna vegetal per 100 g que gairebé qualsevol vegetal i són més riques en algunes vitamines com B1 i niacina. Els bolets també contenen certs minerals importants com potassi, fòsfor, ferro i coure i, a més, són baixes en sodi.

Com emmagatzemar-

Els bolets mai han de rentar-se abans de ser emmagatzemades . Deixar-les en la canastreta o bossa de paper en la qual es van comprar o recol·lectar. La borsa es pot posar en una bossa de plàstic per evitar qualsevol risc de pèrdua d’humitat. Emmagatzemar-les en el fons de la nevera o en un lloc fresc.

Si, tot i totes les cures, els bolets s’assequen, poden reviure submergint-les en aigua bullint per fins a 1 minut i després assecar-les amb cura.

Com cuinar

No rentis els bolets ja que submergir-les en aigua dilueix el seu sabor i redueix el contingut de vitamines ; simplement neteja-amb un drap humit abans de cuinar-les. No necessiten pelar-se; en el cas de les conreades, tot el bolet, inclòs la tija, és comestible.

Existeixen nombroses receptes per cuinar bolets ; la preparació més comuna és fregir amb l’addició d’all i julivert, sovint acompanyades de carns a la graella. També s’utilitzen per enriquir plats de caça com la perdiu i la guatlla. La varietat més comuna, vista a les botigues des de principis de setembre, és el rovelló. Els xampinyons comuns o de jardí són molt apreciats i es troben en molts guisats o truites.

Els fongs silvestres i els fongs són una obsessió peculiar que els catalans comparteixen amb els francesos. Altres saboroses varietats inclouen els “ceps” (porcini), “múrgules” (morel), “rossinyols” (rossinyols), “trompetes de la mort” (trompeta de la mort o banya de l’abundància); “Fredolics” (nit gris); llenegues (cavaller-tapa) i “gírgoles” (trompeta del rei).

Des de mitjans de setembre fins a finals de desembre és la temporada de bolets silvestres . Quan vinguis a acampar a Nou Camping aquesta tardor , aprofita en família o amb amics per passar una jornada “caçant” bolets per gaudir més tard a la teva cuina. I recorda: si és la primera vegada com a caçador de bolets, veu acompanyat d’algun expert.

Feliç i abundant cacera!