Esquitxant el monumentalpaisaje de los Pirineos, es destaquen els típics campanars romànics amb les seves característiques torres quadrades. Pedres recollides a les muntanyes, alineades, superposades, pastades com joies, que compten des de l’Edat Mitjana, històries de llogarets construïdes al voltant del nucli religiós ; esglésies i monestirs que no només eren llocs sagrats, sinó molts d’ells també fortaleses, protegides per murs dobles, on la població es refugiava en cas d’invasió.

Molt a prop de Nou Càmping, un d’aquests testimonis són les ruïnes del Monestir de Sant Pere del Burgal , del qual es tenen notícies ja l’any 859, quan va ser esmentat en un precepte del comte Ramon I de Tolosa en el qual se li concedia immunitat.

Aquest clar exemple del primitiu romànic català es troba al poble d’Escaló al vall d’Aneu. Del monestir original es conserva la capçalera oriental, amb els tres absis convertits en capella, també el mur i els arcs de separació de la nau nord, i l’absis occidental. Aquestes restes permeten endevinar la planta original de tres naus separades per arcs sobre pilars quadrangulars que, a la capçalera, desembocarien en els seus corresponents absis semicirculars, major el central i més petits els laterals, tots adornats en el seu exterior per arquets llombards.

Els frescos originals que decoraven l’absis central es troben ara en el Museu Nacional d’Art de Catalunya, a Barcelona . Es creu que aquesta obra va ser realitzada pel Mestre de Pedret, entre els segles XI i XII. El conjunt pictòric mostra al Pantocràtor rebent l’homenatge de dos profetes, situats entre els arcàngels Gabriel i Miquel. Entre les finestres hi ha una banda amb la Verge i cinc apòstols i en la part més baixa un personatge femení que es presumeix sigui la comtessa Llúcia de Pallars, donant de l’obra.

Les ruïnes de l’antic monestir de Sant Pere del Burgal es troben sobre la Noguera Pallaresa, sobre la marge esquerra i davant del poble de Escaló. Per arribar-hi cal passar el riu, al mateix Escaló i seguir una pista riu avall uns centenars de metres, fins que es transforma en un sender senyalitzat que puja per la muntanya i en uns minuts porta al lloc.

Vine a Nou Camping i aprofita per visitar llocs com el monestir de Sant Pere del Burgal!

Categoríes:BlogEntornTurisme