Al càmping, estant en contacte amb la natura, l’estrès i les tensions quotidianes desapareixen, el món natural estimula i satisfà tots els nostres sentits, ens porta a relaxar-nos, a veure les coses des d’una altra perspectiva i a sentir-nos en harmonia amb l’entorn que ens envolta.

Està demostrat que estar a l’aire lliure (fins i tot a l’hivern), encara que sigui només un cap de setmana, ajusta el nostre rellotge biològic i derrota a l’insomni.

El càmping ajuda a curar l’insomni i ajusta el rellotge biològic

Sí, és cert! Ho revela una investigació de la Universitat de Colorado, que explica com l’exposició a la llum natural durant un parell de dies és l’antídot per a les nits d’insomni .

Els investigadors nord-americans, en l’estudi publicat a Current Biology, van realitzar proves en què es va convidar un grup de voluntaris a passar un cap de setmana de càmping. Les proves de camp van demostrar que l’exposició a la llum natural va augmentar significativament (13 vegades més del normal), mentre que va ser gairebé nul·la l’exposició a la llum artificial nocturna (res de torxes o llums de càmping).

Els nivells de melatonina (l’hormona vinculada a la regulació de la son) , van començar a seguir adequadament els ritmes de son-vigília, reposicionant-se dues hores i mitja abans respecte als valors previs al començament dels dies de campament, i induint el somni dues hores abans del que és habitual, resolent efectivament els problemes d’insomni dels voluntaris.

Alternança entre llum i foscor

cielo nocturno

La vida a la ciutat, amb la seva contínua exposició a les llums artificials, és una de les causes de les nits en blanc . Els ritmes circadians, en absència d’un regular “bany de llum natural” pateixen, creant molèsties per a l’organisme, amb conseqüències per a la salut. Segons l’equip acadèmic nord-americà, si es vol reiniciar l’organisme als valors ideals, convé passar un cap de setmana a la natura, al campament, sense llum elèctrica. El rellotge biològic intern s’adapta immediatament a la llum natural i l’alternança entre la llum i la foscor, reorganitzant els ritmes del son.

Els avantatges del càmping

Aquest estudi és una actualització d’una investigació realitzada el 2013, quan els voluntaris van ser enviats de campament durant una setmana. Si fa 5 anys es va demostrar que 7 dies a l’aire lliure van augmentar aproximadament un 400% els nivells de melatonina , l’estudi ara publicat a Current Biology, mostra que només dos dies a l’aire lliure, són suficients per recuperar els ritmes naturals normals.

El fet que els voluntaris fossin de càmping durant l’hivern , no va demostrar ser una barrera estacional per al benefici de la vida a l’aire lliure que, com han demostrat molts altres estudis, també porta beneficis en termes d’estat d’ànim (els moviments a l’aire lliure allunyen l’estrès), la salut en general (els nens que juguen a l’aire lliure fins i tot a l’hivern, es posen malalts menys), les habilitats cognitives (caminar a la natura aclareix la ment) i en la reducció del risc de malalties cardiovasculars (estar en contacte amb la natura és el secret de la longevitat).

Categoríes:BlogCamping