Com ja sabem, les condicions climàtiques a les muntanyes sempre poden sorprendre. Certament, això és més pronunciat durant el període hivernal, quan, un agradable dia assolellat pot transformar-se ràpidament, presentant condicions meteorològiques adverses com una tempesta de neu, núvols baixos, boira, etc.

Alguns consells per anfrontar el mal temps a la muntanya:

El més important és mantenir-te alerta, no entrar en pànic i, depenent de les condicions i circumstàncies, esperar breument, i potser la boira o els núvols baixos desapareixeran ràpidament . Torna i pensa en la trajectòria que recorriste caminant o esquiant, quant de temps sol prendre baixar pel mateix camí i intenta situar-te on hauries d’estar.

Si camines a peu, assegura’t de seguir el rastre que vas trobar, si et trobes a prop de les pistes d’esquí, per descomptat Hauries d’orientar-te amb l’ajuda dels telecadires o els telefèrics. Si no veus els mitjans d’elevació, tracta d’escoltar el so que fan, encara que de vegades és difícil a causa del baix nivell de soroll que produeixen. Intenta posar-te en contacte amb els serveis dels centres d’esquí, la persona responsable del centre d’esquí o un amic.

Si realitzes muntanyisme, especialment a l’hivern, l’ús de dispositius de navegació GPS es converteix en un equip obligatori, juntament amb mapes de la muntanya (topogràfics) i brúixola .

Si estàs ben equipat, estableix una zona d’acampada temporal per protegir-te de la tempesta pot ser la millor opció. Si no tens una tenda de campanya i altres equips per acampar , o si estàs esquiant a àrees allunyades, troba un refugi en les roques o fes forat a la neu, que et protegirà dels forts vents i on també et serà més fàcil mantenir la calor.

Sempre que sigui possible, queda’t en un grup, no et separis massa i tracta de mantenir-te visible, o si estàs esquiant a pistes no senyalitzades, sempre informa a alguna persona on, en quina direcció ia quina zona esquiaràs.

Segueix les pistes marcades, fa servir les pistes d’esquí segures i els vessants de les muntanyes nevades, especialment quan vagis a llocs nous, o una nova estació de esquí en un entorn desconegut.

Siempre antes de ir a algún lado, consulta el pronóstico del tiempo.

I, per descomptat, com més ben equipat estiguis, més còmode estaràs davant les sorpreses de la muntanya; només has de respectar la muntanya per adaptar-te a les condicions de les pistes d’esquí i mai subestimis la situació en què et trobes.

 

Categoríes:ActivitatsBlog