A pocs quilòmetres de Nou Càmping es troba l’encantador poblat d’Isil que alberga una de les celebracions més característcas dels Pirineus: les Falles.

Aquesta festa , que coincideix amb el solstici d’estiu, se celebra durant la nit de Sant Joan (Sant Joan), cada juny 23 .

Els balls rituals són l’estrella principal d’aquest impressionant espectacle, que comença a la part alta de la muntanya, amb l’encesa de torxes a la nit fosca.

Els preparatius per a l’esdeveniment s’inicien ja al maig, els joves es reuneixen a la Muntanya Airoto per buscar branques de pins i troncs amb els poder fer les falles (torxes). El mateix dia es talla també la Falla Major el encès marcarà l’inici de la festivitat.

Falles d'Isil

Els fallaires després treuen l’escorça, la tallen a mida (aproximadament de metre i mig), s’ahuecan els troncs i els omplen amb trossos de fusta resinosa. Per assegurar que cremin bé a la nit de Sant Joan, durant tot el mes es planten les torxes en un lloc sec i assolellat en el vessant de la muntanya.

Cap al tard del 23 de juny , uns cinquanta portadors de torxes, i moltes persones de pobles veïns i visitants, porten les falles a l’espatlla fins al Far, on esperen fins que es fa fosc.

Quan es fa fosc, s’encén la Falla Major a la plaça principal d’Isil, i això actua com un senyal per encendre les torxes al cim de la muntanya.

Els portadors de les torxes comencen el seu descens de la muntanya, en una processó en ziga-zaga, destinada a semblar-se a una serp de foc. La processó pot trigar més d’una hora a baixar, ja que no hi ha camí en aquesta part del turó.

En un punt del viatge, en un clar prop del poble, els portadors de la torxa es troben les padrines que els ofereixen vi, un tros de coca i flors.

Ara els portadors de torxes adults es troben amb nens que també porten petites torxes. Tots junts continuen la processó a través del poble; en cada plaça que travessen han de saltar sobre una foguera.

Quan finalment arriben a la plaça major, s’amunteguen les seves torxes a la Falla Major per fer una gran foguera.

I després comença el ball. Primer s’executa la Marxa dels Fallaires , és a dir, la marxa dels portadors de torxes; després ve el Ball de Bastons , la dansa del pal, en què els ballarins salten sobre pals creuats a terra; es continua amb el Ball Pla (ball pla) on paerticipa qualsevol que vulgui unir-se. I finalment la Bolangera , en el qual les dones comencen a ballar i conviden els homes a afegir-s’hi en el cercle.

La nit acaba amb l’orquestra tocant cançons i tota mena de balls fins a hora al matí.

Les falles d’Isil van ser declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional pel govern espanyol, el 1991; el 2010 la Generalitat els va atorgar la categoria de Festa Patrimonial d’Interès Nacional i, al desembre de 2015, al costat de 63 pobles pirinencs de Catalunia, Aragó, França i Andorra, les Falles d’Isil van ser declardas Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Aquest mes de juny tens un motiu més per allotjar-te a Nou Camping i gaudir d’aquesta meravellosa festa tradicional!

Aquí tens el programa complet de les celebracions (en català):

http://www.fallesisil.cat/pdf/1527331552.pdf