Emociona i sorprèn a parts iguals la nit de Sant Joan al Pallars Sobirà. A només 10 minuts del nostre càmping, amb la seva festa de les falles declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional i Patrimoni de la Humanitat, Isil rememora una celebració d’origen ancestral que es celebrava al Pirineu lleidatà rendint culte al foc amb l’esperança que la fecunditat, l’èxit de la collita, l’arribada del bon temps i la regeneració de la vida natural fossin garantides.

Cada 23 de juny a la nit, Isil cobra un sentit especial i màgic amb la baixada de les torxes, a càrrec dels joves del poble, per les muntanyes fins arribar a la plaça que acull la seva església, una petita joia del romànic.

Antigament una falla no era més que una torxa que s’utilitzava principalment per donar a llum, però també s’encenien en moments d’alegria i celebració. Al Pallars s’ha mantingut el seu nom primitiu i cada Sant Joan la seva festa de falles tant a Isil com a Alins o la Pobla de Segur és un formiguer de gent que espera el descens zigzaguejant dels puntets de foc durant la nit més curta de l’any. Una vegada a la plaça, s’encén una gran foguera que dóna pas als balls tradicionals recuperats i a un riquíssim refrigeri amb productes locals.

Aquesta festa de les falles és un exemple més de com ho clàssic es converteix en modern sense perdre les seves arrels. Feliç revetlla de Sant Joan!

Categoríes:Blog