El clima es torna més fred, els dies s’escurcen, les fulles canvien de color i cauen dels arbres. Aviat arribarà l’hivern i la neu cobrirà la nostra comarca. Les persones es resguardaran a casa càlides o faran servir abrics quan surtin a l’exterior i compraran els seus queviures a la botiga. ¿Però què hi ha dels animals?

Els animals fan moltes coses diferents i sorprenents per passar l’hivern. Alguns d’ells “migren”, viatjant a altres llocs on el clima és més càlid i poden trobar menjar. Moltes aus migren a la tardor. A causa de que el viatge pot ser perillós, alguns viatgen en grans esbarts . La migració és part d’un cicle anual de canvis que travessa un au, controlat per canvis en la quantitat de llum del dia i el clima.

Altres animals romanen actius durant l’hivern però s’han d’adaptar al clima més fred, realitzant canvis en el seu comportament o els seus cossos, com generant pells noves i més gruixudes durant la tardor. El menjar es torna difícil de trobar i alguns animals, com esquirols, ratolins i castors, reuneixen menjar extra a la tardor i l’emmagatzemen per a menjar més tard. Altres animals s’adapten seva alimentació al canvi de les estacions.

Alguns animals hivernen durant part o tot l’hivern . Aquest és un somni especial, molt profund. La temperatura corporal, així com el ritme cardíac i la respiració de l’animal disminueixen. A la tardor, aquests animals es preparen per a l’hivern menjant menjar extra i emmagatzemant-la en forma de greix corporal. Usen aquest greix per obtenir energia mentre hivernen. Óssos, zorrillos, esquirols i alguns ratpenats hibernen.

La hibernació de l’ós bru

La tardor és l’estació més important per la supervivència de l’ós bru, ja que és quan ha d’acumular greix per fer front al somni hivernal i a la reproducció. Durant aquesta estació, els óssos necessiten una alimentació extra per generar greix addicional i així sobreviure a l’hivern que ve; en el cas de les ósses, les reserves de greixos són un factor essencial per a la reproducció i la viabilitat dels ossets.

Per afrontar el somni hivernal, l’ós excava un petit cau en un lloc tranquil i de difícil accés per a l’home, o se serveix d’alguna cova natural a la muntanya , on camufla l’entrada amb branques o permet que la cobreixin les primeres nevades. Les femelles passen l’hivern en una cova on pariran i criaran als seus cadells.

Al novembre o desembre el clima es fa més cru i l’ós es reclou en el seu ossera i es prepara a hivernar, reduint la seva temperatura en quatre o cinc graus i fent baixar la seva cadència respiratòria i ritme cardíac de 45 a unes 10 pulsacions per minut. Finalment, quan torna la primavera, l’ós detecta un augment de la temperatura exterior, es desperta i surt del seu refugi.

Categoríes:BlogNaturalesa