Si penses venir a acampar als Pirineus , potser tinguis l’oportunitat d’albirar al seu habitant més imponent: l’impressionant ós bru.

A l’edat mitjana al voltant de 3000 óssos bruns (URSOS arctos) habitaven als Pirineus. Però a finals del segle XX els Pirineus i Cantàbria van ser el seu últim refugi. El 1996, tan sols cinc óssos sobrevivien, no hi havia possibilitat que la població subsistís, va ser llavors quan dos femelles (Ziva i Mellba) i un mascle (Pyros) van ser portats d’Eslovènia . El 2006 es van agregar cinc óssos i, segons dades de 2017, la serralada alberga en l’actualitat 43 espècimens registrats.

Diversos ens i organitzacions tenen com a objectiu la conservació i cura d’aquesta magnífica espècie, tirant endavant diferents programes que assegurin la coexistència entre les activitats humanes i la població d’óssos. La Fundació Ós Bru , a través dels seus diferents centres d’interpretació, gestiona tota la informació relativa als óssos bruns, així com el seu habitat i les seves relacions amb els humans.

A la localitat de Isil (Alt Àneu, Pallars Sobirà), molt a prop de Nou càmping , podràs visitar la Casa de l’Ós Bru als Pirineus , gestionada per l’Associació Casa de l’Ós Bru dels Pirineus, una col·laboració entre l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) Isil i Alòs d’Isil i la Fundació Ós Bru (FOP), que també compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

En aquest centre ubicat a Casa Sastrés, trobaràs diferents exposicions sobre la vida i els problemes de conservació de l’ós als Pirineus, el seu habitat i entorn natural. També podràs veure un documental amb espectaculars imatges inèdites i d’alta qualitat, ja que la Casa de l’Ós compte, a més, amb un microcinema, un punt d’informació i una botiga de regals amb productes vinculats a l’ós.

Però, és clar, has de recordar que els óssos són, de fet, animals salvatges. I encara que la probabilitat de trobar-te amb un d’ells és molt baixa, és bo conèixer les millors pautes de comportament. En aquest sentit, l’organització Piroslife, a més de treballar per augmentar la consciència i la seguretat dels atacs d’óssos, també està treballant per a la protecció d’aquests animals, per tal d’aconseguir una relació equilibrada entre pastors, apicultors, grangers i óssos.