Cada any, amb l’arribada de la tardor, es produeix als Pirineus un dels espectacles naturals més sorprenents que la vida salvatge pot oferir.

I és que, a mitjans de setembre comença la “Brama del cérvol” una cerimònia sonora que es perllonga fins a mitjan octubre; un ritual d’aparellament on els mascles, amb els seus poderosos brams, competeixen pel favor de les femelles.

Des de la posada fins a la sortida del sol, els mascles emeten els seus poderosos brams que ressonen entre les muntanyes dels Pirineus, amb la intenció de dominar un harem de femelles (en ocasions més de 40); amb les seves banyes ben formats i preparats per lluitar (durant els mesos de març i abril els perden), enfrontant a altres mascles que intenten prendre-li el seu harem. És molt estrany que arribin a barallar-se seriosament, però quan això passa, és un espectacle impressionant. En general, un dels mascles abandona la baralla abans de fer mal al seu oponent i poder contemplar aquest moment, és una sorprenent experiència per als amants de la natura, digna de ser immortalitzada en les seves fotografies.

Pots escoltar el bram amb que els mascles festegen a les femelles i fan fugir o lluiten amb els seus competidors, ressonant per les muntanyes del Pirineu a la Reserva Nacional de Caça de Boumort, situada al nord-est de la comarca del Pallars Jussà; en el Parc Natural de l’Alt Pirineu; en el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i al Parc Natural del Cadí-Moixeró.

El moment òptim per sentir bramar als animals és a primeres hores del dia (quan despunta el sol) o al capvespre . En un paisatge de boscos tenyits d’ocres i vermells, la brama del cérvol, és sens dubte, un dels espectacles naturals i sonors més impactants en aquesta època de l’any, que convoca per igual a observadors i amants de la fauna salvatge, fotògrafs i curiosos turistes. Diferents empreses de turisme organitzen activitats d’escolta i observació de la brama, tant a l’alba com al vespre.

Aquesta tardor queda’t a Nou Camping i aprofita per conèixer aquesta sorprenent exhibició que la naturalesa ofereix cada any.