A principis d’octubre comença a notar-se en l’aire l’aroma balsàmic de les castanyes i els moniatos rostits. És un senyal que s’acosta el festival de la Castanyada . Una festa popular tradicionalment celebrada a Catalunya, Aragó, València i les Illes Balears el 31 d’octubre, la vigília del Dia de Tots Sants.

Història de la Castanyada

Així com els països anglosaxons tenen el seu Halloween i els mexicans celebren el Dia dels Morts, la Castanyada s’origina en antics rituals funeraris que alguns remunten al primer mil·lenni però que, en la tradició actual, daten de finals del segle XVIII; rituals destinats a commemorar als avantpassats morts.

Es diu que la tradició de menjar certs aliments provenia de la necessitat d’energia per a romandre desperts tota la nit. Els campaners de les esglésies recorrien els veïnats dient-li a la gent que era hora de resar pels difunts. També es diu que era costum deixar els focs encesos durant la nit i preparar el menjar per als avantpassats perquè poguessin menjar i escalfar-se quan tornessin de visita.

La nit de la castanyada, es prepara un foc per rostir les castanyes. Els moniatos també es poden rostir al mateix foc. Juntament amb aquests es mengen els panellets (pans petits), elaborats amb una massa dolça feta amb sucre, ametlla crua mòlta, ou i ratlladura de llimona, perquè tinguin una textura més esponjosa. Per l’exterior es recobreixen amb clara d’ou, que fa de adherent per col·locar una capa de pinyons. Aquests aliments generalment s’acompanyen amb vi moscatell.

La Castanyera, el símbol de la Castanyada

En general, la figura que tots els nens anticipen és la de la pròpia Castanyera, representada com una dona gran, vestida amb vestidures pobres, amb una faldilla llarga que cobreix els seus peus i un mocador sobre el seu cap, parada davant d’un rostidor, rostint i venent castanyes al carrer, embolicant-les en diaris. Aquest compte fins i tot amb la seva pròpia cançó que els nens aprenen.

Ja sigui que gaudeixis de tradicions com la Castanyada o vulguis divertir-te en una “terrorífica” nit de Halloween -i per què no ambdues- vine a Nou Camping els últims dies d’octubre i segur que trobaràs molta diversió a la nostra comarca!