Les Fires i les festes populars que se celebren durant tot l’any en el Pirineu Català permeten gaudir de la seva cultura i tradicions més importants, així com degustar productes artesanals de les diferents comarques.

Particularment el Pallars Sobirà , és una comarca amb una històrica tradició agrícola i ramadera, i moltes festes i fires que celebren està tradició segueixen, precisament, el cicle dels cultius i la cria de bestiar. És el cas dels “aplec” o trobades que se celebren al mes de maig abans d’esquilar i marcar els ramats perquè pugin a l’alta muntanya, i les “fires” que se celebren a la tardor, coincidint amb la baixada del bestiar .

Amb l’arribada de la tardor, moltes localitats properes a Nou Camping celebren les seves tradicionals fires que, amb el pas dels anys, s’han anat reinventant adequant-se als canvis en l’activitat ramadera.

Tal és el cas de la Fira de Llessui , recuperada fa pocs anys i que se celebra a principis d’octubre, on es reuneixen productors agroalimentaris i artesans per vendre els seus productes. Amb diverses mostres d’oficis, passejades a cavall, fira d’artesanies i tallers infantils les activitats són moltes i per a tota la família.

Queso Pirineos

A poc més de 10 minuts amb cotxe des de Nou Càmping, en Esterri d’Àneu els dies 14 i 15 d’octubre es porta a terme la Fira de Santa Teresa . Aquesta fira gira al voltant del món de la ramaderia, especialment de les vaques de raça bruna dels Pirineus, que compta amb una Indicació Geogràfica Protegida i del cavall pirinenc català, d’origen Cerdà bretó. També es realitza el concurs de cavalls pirinencs, una subhasta, un mercat de productes artesans i activitats festives i infantils, com passejos en poni per als més petits.

El 26 i 27 d’octubre es realitzarà la Fira de Tardor de Tírvia , una de les fires amb més tradició del Pirineu, on trobaràs venda d’artesanies i productes agroalimentaris locals com bolets, formatges, confitures, xocolata, licors, etc. També hi haurà demostracions, activitats i tallers per a grans i petits. La localidaad de Tírvia es troba a uns 20 quilòmetres de Nou Camping.

Ecomuseu de les Valls d'Àneu (La Roseta de Gavàs)

En un post anterior ja t’expliquem tot el que pots fer per gaudir del tardor als Pirineus i, entre tantes propostes, les tradicionals fires de tardor són una altra bona excusa per venir uns dies d’acampada a Nou Camping!

Font Foto principal: http://turisme.pallarssobira.cat