La comarca del Pallars Sobirà, a la província de Lleida, situada al centre dels Pirineus i al nord-oest de Catalunya, compta amb la major part del seu territori catalogat com a reserva natural, i per tant, àrea protegida.

Aquesta zona protegida inclou el parc nacional d’Aigüestortes i l’estany de Sant Maurici i el Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Però esquitxant aquests bells paratges, es poden descobrir pintorescs pobles amb encant, castells, torres, ermites, ponts romànics, santuaris i esglésies.

Molt a prop del nostre càmping, a pocs quilòmetres de distància, es troben dues d’aquestes encantadores poblacions que val la pena conèixer: Espot i Esterri D’Àneu.

Espot

Puente medieval sobre el río Escrita

Pont medieval sobre el riu Escrita

Situat al cor de la vall del riu Escrita, Espot és un poble amb arquitectura de muntanya, típica dels Pirineus. El seu patrimoni artístic inclou edificis com l’església parroquial de Santa Leocadia i la Torre dels Moros, una antiga torrecircular construïda en l’Edat Mitjana amb propòsits defensius.

El poble constitueix l’entrada principal del Parc Nacional Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, un ric espai natural marcat per rius d’aigües blanques, deus d’alta muntanya i més de cent estanys o llacs. Els magnífics, escenaris com el pic Encantats (2.982 m), són l’entorn ideal per a la pràctica d’esports a l’aire lliure com senderisme i muntanyisme.

Amb les primeres nevades, les pistes de l’estació d’esquí alpí d’Espot es converteixen en el centre de l’activitat, amb instal·lacions de primer nivell per a l’esquí i altres esports d’hivern.

Esterri D’Àneu

Puente medieval en Esterri dAneu

Pont medieval sobre la Noguera Pallaresa

L’entorn natural i la ubicació del poble d’Esterri D’Àneu el converteixen en un lloc perfecte als Pirineus per practicar tot tipus d’esports d’aventura, o per fer estupendes excursions d’un dia.

El Parc Nacional d’Aigüestortes és a prop, així com algunes excel·lents estacions d’esquí.

La part antiga del poble és un exemple molt ben conservat de l’arquitectura rural muntanyenca dels Pirineus catalans, amb les seves grans i fortes cases de pedra, encantadora xarxa d’estrets carrers i petites i assolellades places.

La vila disposa d’un preciós pont romànic de doble arc sobre el riu Noguera Pallaresa, un interessant museu ecològic anomenat Ecomuseu de les valls d’Àneu entre altres atraccions. Al centre del barri vell, pot també visitar la Casa Gassia, una casa aneuenc del segle XVIII; aquest magnífic edifici és un clar exemple de casa agroramadera representativa d’una època en què la base de l’economia local era, quasi exclusivament, l’agricultura i la cria del bestiar.

Hi ha una bona selecció de restaurants ia la ciutat se celebren durant tot l’any una sèrie d’esdeveniments culturals.

Els destacats d’Esterri d’Àneu

 • Església de Sant Vicenç (segle XV)
 • Casa Gassia
 • Ecomuseu de les valls d’Àneu (Museu ecològic de les valls d’Àneu)
 • Carrer Major
 • La creu de la ciutat (al carrer principal)
 • Avinguda Vora Riu
 • Mercat tots els diumenges

Festivals:

 • Dilluns de Pasqua – Fira de la Pascueta.
 • Festa Major – Segon diumenge d’agost
 • Fira del bestiar- octubre 15
 • Festival de teatre Esbaiola’t – Terce Fins de setmana de julio

 

 

Font fotografies: