Pallars Sobirà es una región de Cataluña, situada en el noroeste del país. Forma parte del ámbito territorial del Alt Pirineu i Aran, així com de la província de Lleida. La capital i el municipi més poblat de la regió és Sort.

El seu relleu està vertebrat per la Noguera Pallaresa i els seus afluents, que el drenen de nord a sud al Congost de Collegats, que travessa la Serra de Boumort fins al límit de la regió amb el Pallars Jussà. Al nord-es troba el pic més alt de Catalunya, la Pica d’Estats , de 3.143 metres sobre el nivell del mar . La major part del seu territori està protegit, especialment en el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el Parc Natural de l’Alt Pirineu.

El Pallars Sobirà ha estat tradicionalment una regió aïllada de la resta. Les comunicacions modernes no van arribar fins ben entrat el segle XX. Fins i tot ara és una regió de difícil accés. Seguint la vall de la Noguera Pallaresa, el camí actual fa bastants corbes. Fora de l’eix de la Noguera, que continua cap a la Val d’Aran a través del Port de la Bonaigua, només hi ha algunes carreteres que connecten el Pallars Sobirà amb l’Alt Urgell. El clima és d’alta muntanya en gran part de la regió, i els hiverns són llargs i freds.

Puente medieval en Esterri dAneu

L’economia tradicional d’aquesta regió d’alta muntanya es centrava en les activitats agrícoles i la utilització dels boscos, complementada per la producció de sal de les salines de Gerri . Però durant les últimes dècades es va produir un canvi decisiu amb l’arribada del turisme, atret per la bellesa dels seus paisatges, el caràcter amable dels seus pobladors i les possibilitats ludicoesportives que ofereix.

Esquí NouCamping

En l’actualitat, el Pallars Sobirà és popular per la seva magníficoentorno natural , els esports d’aventura, les estacions d’esquí i la seva exquisida gastronomia.

A la teva propera visita a Nou Càmping, recorre la nostra comarca i deixa’t sorprendre!

 

Foto principal: By Victor molas [CC BY-SA 3.0 ], from Wikimedia Commons