Avui t’expliquem sobre Sort, capçalera de la regió i Llavorsí , petites localitats amb molt d’encant.

La comarca del Pallars Sobirà té una superfície de 1.355 quilòmetres quadrats, una població de més de 5.700 habitants i un total de 15 municipis, esquitxats de pintorescs pobles amb encant, castells, torres de vigilància, ermites, ponts romànics, santuaris i esglésies.

Molt a prop de Nou Camping, a pocs quilòmetres de distància, es troben algunes d’aquestes encantadores poblacions que val la pena conèixer.

Sort

Postals-Sort | Ajuntament de Sort

Sort és una ciutat i municipi de la comarca de Pallars Sobirà, capçalera de la regió. És, juntament amb el Pont de Suert, una de les regions menys poblades de Catalunya.

L’actual municipi de Sort és el resultat de la unió a l’antic districte de Sort dels d’Enviny i Llessui, el 1970, i Altron, el 1976. Amb aquestes agregacions, el districte municipal de Sort arriba a una extensió de 105,05. km², que multiplica per vuit la seva terme original de 13,9 km².

El casc antic s’estenia al llarg de les dues ribes de la Noguera Pallaresa, mentre que la ciutat estava en la marge dreta del riu. Modernament, també s’ha estès a la riba esquerra. A més de la Ribera, el terme actual inclou la vall del Barranc de Montardit i pràcticament tota la Vall d’Àssua que, en part, comparteix amb Rialb.

En aquest meravellós entorn natural es troba el llac més gran dels Pirineus, el Certascan, i el cim més alt de Catalunya, la Pica d’Estats (3.143 m.)

Sort és el centre històric de Pallars i conserva les restes del castell del comtat, així com nombroses restes medievals que ajuden a comprendre el paper històric exercit per Pallars en la història de Catalunya (com l’àguila bifedal en el seu escut) : és gran el nombre d’esglésies romàniques, castells i pobles tancats i emmurallats en aquesta zona de Pallars.

Llavorsí

Llavorsí és un petit poble i municipi de la comarca de Pallars Sobirà. És dels pocs municipis de la regió que no s’han unit a un altre municipi o, al revés, han incorporat un pel seu compte. Comprèn tres entitats municipals descentralitzades: Arestui, Baiasca i Montenartró.

La petita població de Llavorsí (menys de 300 habitants) es troba a una alçada de 811 m, a la dreta de la Noguera Pallaresa, a la confluència amb la Noguera de Cardós, en un lloc on la vall és estret i envoltat de muntanyes que cauen abruptament.

A Llavorsí, la Noguera Pallaresa canvia de direcció (arriba des del nord-oest i va cap al sud-oest), i abandona la Vall d’Àneu, per ingressar a una secció del curs del riu caracteritzada per l’estrenyiment de la vall.

Si visites Llavorsí no deixis de conèixer l’Església de Santa Anna del segle XIII, el castell de Gilareny del segle XI, el Santuari de Bisue des d’on gaudiràs d’impressionants panoràmiques, o l’església romànica de Sant Serni de Baiasca.

Foto Principal: By Quico Llach [Public domain], from Wikimedia Commons

Categoríes:BlogEntornTurisme