Just davant de Nou Càmping, i dins el Parc Natural de l’Alt Pirineu , es troba la Mollera d’Escalarre , un magnífic aiguamoll d’aigües cristal·lines i relaxants, de gran interès natural on conviuen diferents espècies vegetals i animals, que recomanem visitar.

Aquest meravellós espai natural es troba al municipi de la Guingueta d’Àneu, al sector baix de les valls d’Àneu , dins de la comarca del Pallars Sobirà. Es tracta d’una de les poques zones humides d’aigües tranquil·les del Parc Natural de l’Alt Pirineu i d’una zona humida de gran importància ecològica, com ho demostra la seva inclusió en la Xarxa Natura 2000, com a LIC (Lloc Importància Comunitària) i catalogada a l’Inventari de zones humides de Catalunya.

Un paradís per als amants de la natura i els animals

Aquesta biodiversitat ecològica és resultat indirecte de la construcció de l’embassament de la Torrassa. L’embassament va ser construït amb fins hidroelèctrics el 1955, però amb el temps els sediments que transporta el riu Noguera Pallaresa, s’han anat acumulant al fons de l’embassament i han fet reduir la profunditat, provocant indirectament, la formació del pantà d’Escalarre, en la cua de l’embassament.

La zona presenta una formació herbàcia típica de les zones humides, el canyissar, i un bosc de ribera dens i amb espècies vegetals com sards, salzes, freixes, pollancres i verns; en les seves aigües s’allotgen llúdrigues i peixos com la madrilla, el barb roig o la truita. Entre l’abundant vegetació és possible albirar cérvols, daines i cabirols.

Turisme ornitològic

Alhora, es converteix en una zona d’hivernada d’aus aquàtiques . Els ànecs són comuns a l’abril, així com altres ocells migradors com el bernat pescaire, el xarxet comú, el petirojo o el rossinyol. En el matí d’hora és possible observar cabirols i, cap al migdia, hi ha la possibilitat de veure sobrevolar alguna parella de voltors.

A la riba esquerra de la Mollera hi ha una torre d’observació ideal per albirar els vols de les aus , un itinerari de ribera i diversos punts de berenador que fan d’aquest magnífic enclavament natural un passeig únic per gaudir en família.