Caminar és bo, i si el practiques en senders enmig de la natura , els beneficis s’amplifiquen . Investigacions recents indiquen que el trekking proporciona beneficis addicionals en comparació amb l’activitat física practicada entre les quatre parets d’un gimnàs: efectes positius sobre la respiració, el cor i el sistema immunològic.

El senderisme o trekking és una activitat física per a tothom. Les llargues caminades per senders a través de la naturalesa com la que ens envolta a Nou Càmping, on l’aire està net, afecten positivament a tot l’organisme, amb beneficis per al cos i la ment.

Molts beneficis:

– El sol fet de practicar senderisme en contacte amb la natura s’associa amb una sensació més intensa de revitalització i energia , en comparació amb l’activitat física a l’interior.

– Redueix l’estrès, l’ansietat i la depressió, dóna una major sensació de satisfacció i una certa propensió a dedicar-se amb més freqüència a l’exercici físic.

– Permet tonificar els músculs de les cames, les natges i els abdominals.

– En els més joves, reforça el sistema de defensa natural i aguditza la capacitat de termoregulació, amb efectes positius en la prevenció de les malalties típiques dels mesos freds.

– Com és una activitat aeròbica, estimula l’organisme a produir més glòbuls vermells, afavorint un major subministrament d’oxigen als músculs, amb la consegüent millora en el rendiment físic.

– Ajuda a reduir la pressió arterial, la freqüència cardíaca i els valors de colesterol. Ajuda a prevenir malalties cardiovasculars, obesitat i sobrepès, diabetis i osteoporosi.

– Les excursions en grups contribueixen al benestar psicològic i afavoreixen la socialització.

– Permet respirar aire pur, de manera que la freqüència i amplitud de les respiracions tendeix a augmentar, i amb cada inhalació s’introdueix un major volum d’aire en els pulmons.

– L’exposició a la radiació solar promou la producció de vitamina D amb efectes positius en els sistemes esquelètic i immunològic;

– Caminar a l’aire lliure crema més calories que una sessió similar a la cinta de córrer.

Alguns consells per gaudir del senderisme

Roba i accessoris

Per reduir el risc de caigudes i esquinços, es recomana usar botes de trekking que cobreixin el turmell, amb soles rígides o semirígides antilliscants, capaços de garantir un suport segur per als peus.

Usar roba transpirable i sempre portar una jaqueta, perquè el clima pot canviar ràpidament. Utilitza una motxilla ergonòmica.

Els bastons ajuden a mantenir una postura més correcta i ofereixen suport en terrenys difícils. Alguns poden escurçar-se i col·locar-se en la motxilla quan no es necessiten.

Precaucions

Si fas trekking a les muntanyes i l’ascens és molt ràpid, poden aparèixer símptomes de mal d’alçada: mal de cap, nàusees, fatiga, etc. Aquest trastorn pot agreujar-se en persones que pateixen problemes cardiovasculars, com hipertensió, per la qual cosa es requereixen algunes precaucions.

Per prevenir el mal d’alçada, cal adaptar-se gradualment a l’altitud. Si pateixes d’hipertensió o altres malalties cardiorespiratòries has de consultar al teu metge per obtenir instruccions específiques.

Últims consells

Si no estàs acostumat al senderisme i l’activitat física, és aconsellable procedir gradualment, començant amb recorreguts fàcils, curts i sense grans desnivells.

Utilitza ulleres de sol i no oblidis protector solar amb alta protecció: a les muntanyes s’és més susceptible a les cremades.

Per no deshidratar-i evitar les rampes, beu sovint aigua o begudes enriquides amb sals minerals. Porta prou aigua i alguna cosa per menjar, per poder prendre un refrigeri cada hora, hora i mitja de caminada (barres d’energia, fruits secs, etc.).

Per a una caminada llarga mai facis servir un calçat nou : el peu encara no s’ha adaptat i corres el risc de tenir butllofes i dolors als peus.

Com a mesura de precaució col·loca desinfectants, pegats, gases estèrils i gel sec a la motxilla per poder intervenir en cas de petits accidents.

T’esperem a Nou Càmping, deixa el gimnàs per uns dies i vine a gaudir de les rutes de senderisme amb què comptem en els nostres voltants, amb les que podràs descobrir aquest meravellós entorn natural fent esport i tots aquests beneficis.

Categoríes:ActivitatsBlog