El senderisme, per descomptat, és molt divertit i meravellós, però pots aprofitar-molt més si realment saps a on et dirigeixes, i això vol dir que també elimines el perill d’acabar perdut a les muntanyes . No sempre pots confiar en els teus instints, de manera que un bon brúixola, un mapa de la zona i la capacitat d’usar-los adequadament són excel·lents habilitats per a qualsevol que surti d’excursió. Per descomptat, pots comprar un GPS , però recorda que les bateries no duren per sempre, i també es trenquen: res reemplaça algun coneixement bàsic de lectura de mapes i orientació.

Que necessites?

Abans de sortir, has d’assegurar-tenir els mapes correctes per a l’àrea que cobriràs i, idealment, les versions més actualitzades, ja que sempre algunes característiques canvien.

A més, certament et caldrà un bon brúixola . Les brúixoles d’orientació que pots comprar a botigues de càmping són ideals, amb una base rectangular i marques que t’ajuden a mesurar amb precisió en el mapa. També porta un rellotge i un bolígraf o llapis, així com una llanterna, perquè puguis llegir el mapa si t’atrapa la nit.

Val la pena comprar un estoig per a mapes transparent i impermeable que et permetrà consultar fàcilment el mapa i la brúixola en cas de pluja i mal temps, que és probablement quan més ho necessitis.

Aquests consells no són més que conceptes bàsics. Per a més informació, hi ha una sèrie de llibres o bons cursos que val la pena investigar.

El bàsic de la lectura de mapes

El mapa és una representació reduïda del que és a terra, amb totes les característiques, ja sigui en una escala d’1: 25,000 (1 cm = 250 metres) o 1: 50,000 (1 cm = 500 metres). El més important d’aquests mapes són les corbes de nivell, és a dir els contorns del sòl: són línies o anells que connecten punts que comparteixen la mateixa elevació i mai es tallen. Com més empinada és un turó, més a prop estan els anells de contorn, per contra si aquests estan separats, l’elevació canvia lentament, el que indica un pendent suau. I has de recordar sempre que els mapes indiquen a la part superior com és el Nord.

El mapa també mostra altres característiques, com ara esglésies o altres construccions, que pots identificar seguint el codi de llegendes del mapa. Aquestes llegendes poden donar-te, a més, nombroses pistes, ara el codi de colors: el verd normalment indica una vegetació densa, les àrees més clares o incolores suggereixen un terreny més obert i el blau assenyala els rius, rierols i llacs.

Amb aquestes característiques, hauria de resultar-fàcil relacionar el que veus a terra amb el que mostra el mapa, una vegada que alinees el mapa correctament perquè les característiques que vegis coincideixin amb la posició de les que estan en el paper. Des d’allà pots descobrir la teva posició al mapa amb força facilitat.

Els fonaments d’usar una brúixola

En una brúixola, l’agulla sempre apuntarà cap al Nord magnètic, i aquesta qualitat et permet usar-la per trobar el teu camí en conjunt amb un mapa. Si, per exemple, estàs en un camí que es bifurca, però sense signes, pots fer servir la brúixola per alinear el mapa, i des d’allà veure quin camí has de seguir.

Una brúixola també et permetrà seguir un rumb en el teu caminada, que no és tan complex com sembla. Un cop hagis establert la teva ubicació actual al mapa, que pots anomenar “punt A”, has de mirar la brúixola a quin lloc o “punt B” vols arribar. Sense descuidar ni perdre de vista el punt B, has de girar la brúixola fins que la punta imantada, que generalment és de color vermell, i la cua de la mateixa, aconsegueixin coincidir exactament en la mateixa marca del nord del meridià de la brúixola. Així llegirem el rumb en graus.

Prova-ho primer en un terreny familiar per sentir-te còmode abans de confiar en aquest sistema per trobar el teu camí. I gaudeix així al màxim del senderisme!