En Isil, la nit de Sant Joan és una nit màgica on el foc és el principal protagonista; la nit de Sant Joan és nit de falles!

Les falles d’Isil van ser declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat el 2015 . La festa, que es replica en nombroses poblacions dels Pirineus lleidatans i que troba la seva màxima expressió a Isil, es porta a terme des de temps immemorials, coincidint amb el solstici d’estiu. És una festa de culte al foc en la qual es baixen per la muntanya troncs encesos per portar-los fins al centre del poble.

La celebració és la culminació d’una sèrie de preparatius iniciats el mes anterior quan els joves del poble (els faillares), van escollir en el bosc de Airoto, els pins amb què es faran les falles. Són uns 60 troncs d’un metre i mig de longitud que s’ahuecan per introduir-hi trossos de fusta que facilitaran la seva crema. Després els troncs es “planten” a la vessant assolellada de la muntanya, perquè s’assequin fins a la gran nit màgica.

Cap al tard del 23 de juny , a dalt del Far, els fallaires esperen pacients el senyal que inicia la celebració: quan al poble s’encén la Falla principal, un enorme tronc plantat al centre de la plaça de l’església, els joves comencen a baixar per la muntanya formant un zigzaguejant camí de foc. Per entendre la duresa del recorregut, és bo saber que una falla pesa entre 15 i 35 quilos i el desnivell de la baixada és d’uns 1.000 metres sense camí marcat, on l’única il·luminació és la que proporcionen les falles enceses.

Després d’una llarga hora de baixada arriben al poble on els esperen, amb flors de xeringa i menta, un got de vi i un tros de coca, les solteres i els més petits, que s’uneixen a ells en el recorregut.

Continuen camí a l’església on faran tres creus a la porta del cementiri, per retre homenatge als antics fallaires, demanar sort i conjurar els mals esperits.

El recorregut continua per tot el poble fins arribar a la plaça Major, on deixen la seua falla, recolzada costat de la gran Falla per crear la gran foguera que presidirà la resta de la celebració.

Comencen llavors els balls tradicionals, el Ball dels Fallaires, el Ball Pla, el Ball de Bastons, la Bolangera … i festa fins ben entrada la matinada!

Enclavat a 1500 metres d’altura i envoltat de muntanyes, Isil és un preciós poblet amb dues boniques esglésies i un riu d’aigua neta i fresca que el travessa. Amb menys d’un centenar d’habitants permanents, Isil convoca cada any diversos milers de visitants (més de tres mil en la seva última edició) , àvids de participar en la nit del foc més meravellosa que hi ha als Pirineus

Ja veus, aquest mes de juny tens un motiu més per allotjar-te in Nou Camping i gaudir d’aquesta meravellosa festa tradicional, que se celebra a 10 minuts del nostre càmping!

Aquí et deixem el programa de les Falles d’Isil:

http://www.fallesisil.cat/pdf/1559379718.pdf