Qui no ha desitjat alguna vegada quedar-se adormit enmig de la natura, observant les estrelles ?

Observar el cel a simple vista és el mètode més convenient, fàcil i … econòmic per apropar-se a l’astronomia.

El cel es pot observar a tot arreu i en totes les estacions.

A la ciutat, el cel no sembla que aporti gaire, però, per contra, és l’ideal per a un aficionat a l’astronomia. I és que la contaminació lumínica crea una mena de selecció dins de la multitud d’estrelles observables.

Des de la perifèria d’una gran ciutat, pots mirar estrelles de magnitud 2/3 (molt brillants). D’aquesta manera, pots començar a orientar-te, familiaritzant amb les estrelles, les constel·lacions i la seva posició en la volta celeste.

Quan et tornes expert, pots passar a la següent etapa: observació des de les muntanyes o des de llocs més foscos com des del càmping . L’ascens de les estrelles al cel no et desorientés si ets capaç de trobar aquests cossos celestes que vas conèixer bé a la ciutat.

Fins i tot un observador sense instruments (binoculars o telescopis) pot veure moltes meravelles al cel. L’important és saber com buscar, què buscar i on explorar . Aportar-te un mapa estel·lar pot ser-te molt útil si vols ser un veritable aficionat a observar les estrelles.

Per facilitar el reconeixement dels objectes celestes, podem orientar-nos cap al cel nocturn, utilitzant algunes constel·lacions fonamentals, anomenades “constel·lacions guia” </ em>. Proporcionen el punt de partida per descobrir totes les meravelles que ens ofereix la volta del cel.

Segons l’estació de l’any, podrem fixar, com a guia inicial per reconèixer altres estrelles, a l’hivern, la constel·lació d’Orió; a la primavera, la de Leo; a l’estiu, l’Óssa Major ia la tardor, Pegasus.

Per mirar el cel, has de recordar alguns suggeriments generals:

cel nocturn

– Deixa que els teus ulls s’acostumin a la foscor de la nit. La pupil·la humana triga aproximadament 20 minuts a dilatar-se i aconseguir capturar la dèbil llum de les estrelles.

– Si surts d’una habitació il·luminada, notaràs que has d’esperar una estona abans de veure les estrelles més brillants en el cel. Per poder observar els cossos més tènues, hauràs d’esperar almenys 20 minuts.

– És important evitar sotmetre l’ull a llums intenses quan s’ha adaptat a la foscor. Per això, pot ser útil utilitzar un llum vermell com il·luminació en el teu lloc d’observació, ja que el vermell és un dels pocs colors que no altera la dilatació de la pupil·la.

– Presta atenció al pas de vehicles, un bon consell és tancar els ulls quan vegis que un s’està acostant.

– La presència de la lluna pot crear alguns problemes, atès que la seva llum pertorba tant com els llums de la ciutat, impedint l’observació dels cossos més febles. Per això és que es recomana no mirar el cel durant la fase de lluna plena.

Categoríes:ActivitatsBlog