La tardor als Pirineus, a més de delectar-nos amb meravellosos paisatges tenyits de grocs, taronges, vermells, ocres i marrons que embelleixen cada racó del nostre entorn, també ens regala la possibilitat de recol·lectar nombrosos fruits silvestres, madurats durant l’estiu.

És el moment d’endinsar-se camps i boscos i recol·lectar castanyes, codonys, gavarreres, aranyons, baies i més, i utilitzar-los per confeccionar dolços, conserves, licors i melmelades , que ompliran el rebost hivernal de colors, perfums i sabors.

La teva estada a Nou Camping durant aquesta tardor , et donarà l’oportunitat de portar a casa alguna d’aquestes delícies. Passeja’t pels voltants, mira tot el que pots trobar!

Codonys

Sens dubte els autèntics reis de l’època de tardor, ideals per preparar gelees i dolços; madura a finals de setembre i es recol·lecta al mes d’octubre.

Gavarreres

Aquest fruit del roser silvestre conté vitamina C, vitamines del grup B, vitamines K i E i sals minerals. Es poden menjar crus, preparats en gelees i melmelades, o guardar-dessecats per fer infusions, bullint-los un parell de minuts.

Aranyoner

Els fruits de l’aranyoner, una prunera silvestre que creix a les riberes dels rius o en llocs humits, s’utilitzen en l’elaboració de melmelades, gelees, conserves i licors, com el patxaran; també en mascaretes cosmètiques astringents; les flors tenen propietats depuratives i laxants. Cal prestar atenció a no trencar els ossos ja que el seu interior és tòxic.

Móres

Els seus boníssimes mores són molt populars per preparar melmelades i sucs. aquests petits fruits tenen propietats diürètiques, antidiabéticas i hemostàtiques. Amb les fulles es preparen tisanes astringents i són eficaços per a combatre la conjuntivitis i la diarrea.

Castanyes, nous i avellanes

Cadascuna d’elles té característiques pròpies. Però també tenen molt en comú, com els beneficis que porten al nostre organisme i la seva versatilitat per utilitzar-les en una multiplicitat de preparacions tant dolces com salades.

No obstant això, malgrat tota aquesta riquesa disponible a l’abast de la mà, tingues present que també hi ha fruits tòxics, com és el cas de la belladona ; assegura’t de conèixer molt bé la planta que t’interessa o veu acompanyat per un expert. Tracta de no recol·lectar als costats de les carreteres ja que allí les plantes solen estar plenes de pols i fins i tot contaminants.

I recorda, mai recullis més del que necessitis, ja que molts animals s’alimenten d’aquests menjars de tardor! T’esperem!