A Espanya, així com a la resta del món, el concepte de turisme sostenible s’està desenvolupant cada vegada més.

No obstant això, la presència de molts nous campistes i excursionistes ha portat alguns problemes: no tots, de fet, estan acostumats a la vida en una tenda de campanya i, per tant, els neòfits no són conscients de quines són les pautes bàsiques a seguir quan trien aquest tipus de vacances.

La consigna a seguir és el turisme sostenible que, segons la Societat Internacional d’Ecoturisme, és “un viatge responsable a àrees naturals, que preserva el medi ambient i millora el benestar de les poblacions locals”.

El càmping compatible amb el turisme sostenible és una forma de viure les vacances a pas lleuger, sense oblidar la protecció del medi ambient i de la població i cultura locals.

En si mateixa, acampar és ja una experiència capaç de portar-nos a un contacte proper amb la natura i de la desacceleració del ritme al que estem acostumats a la ciutat . Dormir en una carpa, sovint reduint les comoditats disponibles, ens apropa a un estil de vida més pacífic i harmoniós.

A vegades s’observen campaments improvisats, muntats en qualsevol lloc; però, no és aconsellable acampar a la lleugera, no només per les molèsties que això comporta, sinó també per la dificultat d’adoptar mesures ecològiques bàsiques en triar estar en contacte amb la natura.

barbacoa Nou Camping

Els càmpings, en canvi, ofereixen serveis, com aigua calenta o recol·lecció de residus, en ple respecte del medi ambient.

Molts càmpings adopten mesures com la utilització de panells solars o pèl·let per escalfar l’aigua de les dutxes, proporcionen sabons ecològics i productes d’higiene biodegradables, promouen formes de mobilitat sostenible com les bicicletes o encoratgen el senderisme per diferents itineraris, per descobrir realitats naturals no contaminades.

En molts d’aquests càmpings hi ha centres de compostación i recol·lecció diferenciats; alguns també ofereixen productes locals (per tant, sense embalatge) que es conreen en jardins propers o dins del propi campament.

Aquestes iniciatives no només faciliten l’estada, sinó que també fan que els campistes estiguin conscients dels problemes ambientals. El consell és provar una experiència així.

De fet, abraçar una opció de turisme sostenible no és només una opció per gastar menys durant les vacances, sinó que és una decisió que també es pot portar a casa. De fet, gràcies a l’experiència adquirida al càmping, serà possible repetir alguns comportaments, com la racionalització de l’ús d’aigua o detergents, fins i tot en la vida diària.

Nou Càmping es troba en l’entorn més espectacular dels Pirineus: el paisatge, la vida silvestre, la cultura i la història és el que atrau tanta gent cada any, i ens esforcem en aquest compromís amb el medi ambient perquè desemos que continuï sent així per a les generacions futures.