Amb més de mil anys d’història, la raça d’ovelles “Xisqueta” és originària de la Vall d’Àssua , al Pallars Sobirài de la Vall Fosca al Pallars Jussà. La Xisqueta és majorment valorada per la seva carn i llana.

L’ovella Xisqueta és petita però robusta, molt resistent i acostumada a caminar. El seu cap és petit, normalment sense banyes, el seu pelatge és blanc amb una pigmentació característica; els seus ulls tenen petites taques negres anomenades “ullerada” en català. Aquesta ovella, tenaç i ben adaptada per a pastar, té una cara petita que li permet arribar a les arrels de les pastures més escassos per trobar nutrició, fins i tot quan la pastura està cobert de neu.

Té un fort instint maternal, una qualitat que fa que la cria del “ternasco” sigui un be de molt alta qualitat.

La raça ha estat catalogada com en perill i prop de l’extinció a causa de que la quantitat de caps ha disminuït dràsticament des dels anys 60, així que uns pocs pastors especialitzats s’han unit per salvar la Xisqueta. El mètode tradicional de criança extensiva és el més comú.

Promediando la primavera, abans de l’entrada de l’estiu, es realitza l’esquella (xollada) de les ovelles. Posteriorment, durant els mesos d’estiu, els diferents ramats de xisquetes passen tres mesos tots junts a l’alta muntanya (2000 m), a cura d’un sol pastor. Finalitzats els mesos de calor, es produeix la “tria”, quan els ramats d’ovelles han de deixar les pastures que han ocupat a l’estiu per tornar als que els alimentaran a l’hivern i és quan cada pastor recupera els seus animals.

Molt a prop de Nou Camping, al Parc del Riuet del municipi de Sort , se celebra anualment, durant la festivitat de Sant Joan, la Xollada d’Auvelles i la Fireta de productes artesanals , amb l’objectiu de difondre i recordar un ofici antic i tradicional, que es va perdent amb el pas del temps.

Així que ja saps: quan vinguis a Nou Camping no deixis de conèixer aquests simpàtics animalets que faran les delícies dels més petits i, si véns en època de falles, aprofita també per gaudir de la “xollada”.

Crèdits foto: Oviespana